fredag 6 mars 2009

Kaospiloternas projekt levererat!

Vårt projekt är levererat. Detta är de mer avgörande resultaten:

- Lycka är det absolut viktigaste temat för ungdomarna.
- Framtiden är oerhört påtaglig. Vad vill jag med mitt liv och hur ska jag ta mig dit? Hur ska jag kunna leva i nuet och samtidigt satsa på framtiden?
- Filosofi, Religion och Samhället är inte så intressant i sig, däremot är de frågeställningar de tar upp intressanta i förhållande till ungdomars vardag. Hur blir man egentligen lycklig? Vad händer efter döden? Varför läser vi så mycket matte i skolan?
- Ungdomar längtar emellanåt efter total frihet. Varför ställer jag så höga krav på mig själv? Varför blir jag så stressad?
- Självförtroende är viktigt - vad är jag egentligen bra på?
- Ungdomar vill bli tagna på allvar och vill att vi lyssnar på dem utifrån deras situationer. Att vi verkligen lyssnar på det de har att säga och det de undrar.

- Vi själva minns valet, att välja, som en väldigt avgörande faktor. Vad styr mina val? Gör man så många val i gymnasieåldern? Vilken chock att gå ut gymnasiet och plötsligt ha oändligt med valmöjligheter och ingen sa längre att jag måste göra si eller så!
- Vi tror att man ska våga berätta för andra mer om vad man drömmer om. Att våga utforska sina drömmar och förstå vad de betyder. Att få höra vad andra tror om ens drömmar. Att ta varandras drömmar på allvar. Och våga drömma stora tankar om livet och världen. Hur skulle varje persons drömvärlden se ut?
- Vi tycker att man ska ta ungas nutid på större allvar. Att deras nu är det viktigaste de har och att man inte alltid kan ha framtiden i fokus. Att unga duger som de är och att deras tankar och reflektioner är värdefulla.
- Vi tror att det är viktigt att man i största möjliga mån gör insikter istället för att lära ut dem. Att man bryter rutiner och normer och därigenom förstår eller blir kritisk till det vi gör idag. Måste man göra som vi gör nu eller kan man göra annorlunda? Hur skulle man kunna göra då?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar